
Yleistä hiuksista
Hiuksia (karvoja) kasvaa joka puolella ihmiskehoa paitsi kämmenissä ja jalkapohjissa. Useimmat karvoista ovat niin hienosia , että ne ovat käytännöllisesti katsoen näkymättömiä. Vain päälaella , ohimolla ja takaraivolla kasvavia karvoja kutsutaan hiuksiksi. Hiukset muodostuvat keratiini-nimisestä proteiinista, jota tuottavat ihon uloimmalla kerroksella sijaitsevat hiustupet, joita kutsutaan myös karvatupeiksi, karvafollikkeiksi tai hiusfollikkeleiksi. Karvatupessa hiuksen kasvu tapahtuu solujakaantumisen myötä ja myös hiuksen väripigmentin (melaniinin) tuotanto on täällä. Hiustuppeen niinkuin myös karvatuppeen on yhteydesä talirauhanen ja tärkeässä roolissa on myös karvankohottaja lihas sekä myö pienet hiusverisuonet jotka tuovat karvatuppeen , lähinnä hiusnystyyn verta ja ravinteita jotta solutuotanto voi toimia.
Kun hiustuppi tuottaa uusia hiussoluja, vanhat solut työntyvät ulos ihon pinnalta noin 15 senttimetriä vuodessa 1,5cm kuukaudessa. Hiukset ovat kuolleita (kovettuneita) keratiinisoluja ja päänahan sisällä oleva hius on elävää , siellä solut uusiutuvat. Hiuksen paksuus vaihtelee eri ihmisillä myös pään eri alueilla on eri vahvuisia hiuksia. ( Hiusten paksuuden määrää rodullinen tekijä)
Hiuksen näkyvällä osalla on 3 kerrosta joista kahdella kerroksella on tärkeä osuus hiuksen kuntoon. sisin kerros on ydin joka vain lähinnä osallistuu lämmönsäätelyyn
Aikuisella ihmisellä on keskimäärin 100-150 000 hiusta ja noin 70-100 hiuksen poistumista päivässä pidetään normaalina hiustenlähtönä . Ihmisen hiuksista noin 85-90 prosenttia on aina kasvuvaiheessa. Jokaisella hiustupilla on oma kasvukiertonsa, mihin vaikuttavat ikä, sairaudet ja monet muut tekijät. Hiuksen elinkaari jaetaan kolmeen vaiheeseen ( hiusterapeutit neljään vaiheeseen) Elinkaaren aikana on kasvu-, väli- ja lepovaihe jolloin hius kasvaa ja tippuu pois.